Artykuł o jedzeniu

amodzielnie wykonanych i wędzonych wędlin jest niesamowity. W Internecie znajdziemy wiele sprawdzonych przepisów, które z powodzeniem można wykorzystać w zaciszu domowym. Problem pojawia się jednak w momencie wyboru drewna do wędz

Artykuł o jedzeniu Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw. Szukasz producenta wędzarni?

Jak smacznie uwędzić?

Pasjonatów domowego wędzenia jest w Polsce coraz więcej. Trudno się temu dziwić, gdyż smak samodzielnie wykonanych i wędzonych wędlin jest niesamowity. W Internecie znajdziemy wiele sprawdzonych przepisów, które z powodzeniem można wykorzystać w zaciszu domowym. Problem pojawia się jednak w momencie wyboru drewna do wędzenia. Do wyboru mamy drewno z drzew iglastych, liściastych oraz owocowych. Istnieje kilka podstawowych zasad, o których należy pamiętać. W pierwszej kolejności należy wykluczyć drzewa iglaste, które wydzielają żywicę i wpływają na smak potrawy. Następnie powinniśmy wybrać drewno w zależności od tego, jaki kolor i smak wędzonek nam odpowiada. Buk jest drzewem szczególnie polecanym w przypadku ryb i wieprzowiny, a jabłoń, wiśnia i grusza sprawdzą się do wędzenia drobiu.


Jak wędzić w domowym zaciszu?

Coraz więcej osób posiadających ogródki działkowe lub przydomowe decyduje się na samodzielne . Nic tak pięknie nie pachnie jak samodzielnie przygotowane wędliny i kiełbasy. Nie zawierają one chemicznych dodatków oraz znacząco różnią się smakiem od tych kupnych. Nic więc dziwnego, że rozwiązanie to znajduje coraz więcej zwolenników. Wystarczy kawałek ogródka w którym zmieścimy prostą do stworzenia konstrukcję wędzarni i dobre chęci. Po jej wykonaniu należy zapoznać się z przepisami na różnego rodzaju wyroby wraz z informacjami o tym, jakie drewno należy do nich dobrać. To właśnie odpowiedni rodzaj drzewa gwarantuje wyjątkowy smak, zapach i kolor wędlin.


Wędzonki jako element zdrowej diety

Każdy z nas wie, jak ważne jest dla naszego zdrowia utrzymanie zbilansowanej diety. Powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi wszystkie niezbędne mu do funkcjonowania składniki. Niestety w sklepach możemy spotkać coraz więcej żywności przetworzonej, która zawiera wiele konserwantów i wzmacniaczy smaków. Chcąc więc odżywiać się zdrowo, musimy jeść monotonnie lub wziąć sprawy w swoje ręce. Najlepszym sposobem na urozmaicenie zdrowej diety jest wprowadzenie produktów wędzonych. Mają one intensywny smak i aromat, a wytwarzane i wędzone samodzielnie zawierają wiele dobroczynnych składników. Oprócz najpopularniejszych kiełbas i wędlin możemy także wędzić zdrowe i niskokaloryczne mięso drobiowe, a także ryby czy sery.