Porady odnośnie suplementacji

Dodane: 01-08-2016 11:23
Porady odnośnie suplementacji Jednym z silnie rekomendowanych rodzajów białek jest białko serwatkowe. Takie białko można nabyć np. w białko serwatkowe sklep.

Konsekwencja w treningu

Suplementy i zdrowe odżywianie się to podstawa każdego rodzaju treningu. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, aby nasz trening był efektywny. Dlatego poza poradami trenera warto zasięgnąć opinii dietetyka, najlepiej sportowego. Taka konsultacja pomoże ustalić szczegółową dietę, dopasowaną do treningu i naszych potrzeb.

Inną sprawą jest konsekwencja i dobre nawyki. Jeżeli nie będziemy regularnie trenować to żadne suplementy i diety nam nie pomogą. Jeżeli mamy w planie 3 treningi na tydzień to wypada tego planu przestrzegać.


Wartość energetyczna, czyli kalorie

Wartość energetyczna ? ilość energii w danym produkcie jaką organizm może przyswoić przez trawienie. Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokaloriach (kcal) i kilodżulach (kJ).

Jedna kilokaloria żywieniowa (1 kcal lub 1000 kalorii) to ilość dostępnej przez trawienie pożywienia energii (ciepła), jaka podniesie temperaturę jednego kilograma wody o jeden stopień Celsjusza.

Niektórzy obstają przy konwencji pisania Kaloria wielką literą, dzięki czemu jedna Kaloria pożywienia jest równa 1000 kalorii (pisanych małymi literami), ale konwencja ta na ogół nie znajduje zwolenników.

Duża Kaloria zwana jest też kcal, aby wyraźnie zaznaczyć, że jest 1000 razy większa od małej kalorii, często spotykanej w chemii i fizyce. W rezultacie przedrostek kilo- nie jest używany przy dużych Kaloriach.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wartość_energetyczna


Jak dzielą się odżywki białkowe

Samych odżywek białkowych jest dużo rodzajów i typów. Dzielą się na materiał z którego zostało pozyskane samo białko i mamy tutaj białka zwierzęce, najczęściej wołowe oraz roślinne (tutaj dominuje soja). Różne źródła białek dostarczają innych aminokwasów do mięśni i wszystko zależy od tego czy jesteśmy weganami, czy odżywiamy się bez ograniczeń.

Kolejną kategorią podziału białek jest podział ze względu na wchłanialność, a raczej jej tempo. Wolno wchłanialne białka, które stosuje się jak antykataboliczne środki oraz uzupełnienie diety w białka. Mamy tutaj np. izolaty białka mleka, białka sojowe, owoalbuminę itd. No i sa jeszcze białka szybkowchłanialne i tutaj króluje białko serwatkowe głównie izolaty i hydrolizaty.